Anas berättade:

Profeten ﷺ sade: “Jag gläds åt optimism, det goda ordet, det vänliga ordet.”

Källa: Ṣaḥīḥ Muslim 2224

Klassificering: Sahih (autentisk) enligt Muslim

Gudomlig vägledning som livets kompass

I denna värld av ständig förändring finns en orubblig sanning: Gud är barmhärtig och inget sker utan Hans vilja. Denna insikt ger mig en djup tröst och orubblig förtröstan när jag möter livets prövningar och motgångar. När vi förstår att inte ens ett löv faller från ett träd utan Guds vetskap, försvinner utrymmet för hopplöshet och förtvivlan. Istället växer tillit och inre styrka fram.

Profetens prövning

Profetens ﷺ upplevelse i Taif illustrerar kraften i optimism. Trots att han blev fysiskt attackerad och jagad ur staden, valde han vägen av förlåtelse och hopp. När han, blödande och utmattad, vilade utanför staden, kom ängeln Gabriel med ett erbjudande om hämnd.

I detta avgörande ögonblick visade Profeten ﷺ prov på enastående visdom. Istället för att acceptera ängelns förslag att krossa sina förföljare, yttrade han en bön full av hopp och medkänsla:

“Jag hoppas verkligen att Allah kommer att låta det bland deras ättlingar uppstå människor som kommer att tillbe Allah den Ende, och som inte kommer att tillskriva Honom några medhjälpare.”

Denna bön, sprungen ur kärlek snarare än hämnd, blev senare besannad.

Optimism som livets styrkeledare

När livets stormar rasar och motgångar hopar sig, blir Profetens ﷺ exempel en källa till styrka. Likt en båt på ett stormigt hav kan vi kastas mellan vågorna, men med fast förtröstan på den Barmhärtige förblir vår inre kompass stadig. Denna förvissning ger oss kraft att fortsätta framåt, oavsett omständigheter.

A wooden boat rests on the shore of a misty, forest-lined lake.

Ett aktivt förhållningssätt till livet

Profetens budskap om optimism är långt ifrån passiv önsketänkning. Tvärtom uppmanar det till aktivt engagemang och konstruktiv handling. Medan konspirationsteorier och negativa tankemönster kan paralysera människor, befriar optimismens väg oss till att bli handlingskraftiga och ansvarstagande individer. Den ger oss modet att möta utmaningar och visheten att se möjligheter där andra ser hinder.

Profetens ﷺ exempel visar att sann styrka ligger i förmågan att möta motgång med optimism, att besvara hat med kärlek, och att alltid välja det goda ordets väg. Detta är inte bara en religiös lärdom utan en universell sanning om människans potential att överskrida sina begränsningar genom optimismens och godhetens kraft.


PS: Ladda ner min distanskurs Sändebudet som om du såg honom. Kursen består av 10 lektioner där varje lektion är ca 45 minuter lång. Varje lektion har en medföljande powerpoint presentation.