Bind fast din kunskap
Abdullah ibn Amr återberättade: Allahs sändebud ﷺ sade:
“Bind (fast) kunskapen.” Jag frågade: “Hur binder man (fast) den?”
Profeten ﷺ svarade: “Böcker.”
Källa: al-Mu’jam al-Awsaṭ lil-Ṭabarānī 848
Klassificering: Sahih li ghayrihi (autentisk på grund av yttre bevis) enligt Al-Albani
Läsandets betydelse i en digital tid
Det livslånga lärandet förutsätter att vi läser böcker regelbundet. Idag ser vi en global trend där läsandet minskar, eftersom många av oss bär på små skärmar som distraherar oss genom att bombardera oss med notiser och virala klipp.
Mer än någonsin behöver vi vända oss tillbaka till böckernas värld, vars sidor kräver att vi dedikerar vårt fokus under en längre tid. Kunskapen befästs i vårt inre genom sidorna i boken.
Skrivandets kraft för inlärning
Hadithen ovan från Profeten ﷺ är en uppmaning att vi aktivt och medvetet behöver skriva ner den kunskap som vi lär oss och inte bara konsumera information. När vi skriver ner vår nya kunskap underlättar vi för vårt sinne att strukturera och kategorisera informationen. Vi bearbetar den på ett djupare plan. Pennan och anteckningsboken bör vara den troendes självklara verktyg, precis som mobiltelefonen har blivit för den moderna människan.
Ha som vana att dagligen skriva ner i din anteckningsbok allt nytt som du lär dig. Detta kan inkludera citat som berör dig, nya erfarenheter och insikter.
Balansen mellan analoga och digitala verktyg
Min personliga erfarenhet säger mig att de digitala verktygen inte befäster kunskapen på samma föredömliga sätt som pennan mot pappret. Med det sagt innebär det inte att vi totalt ska förkasta digitala verktyg, som också fyller en viktig funktion som stöd och hjälpmedel i arbetet att bevara och sprida kunskap. Men i det dagliga livet är pennan och pappret fortfarande ovärderliga redskap för lärande och reflektion.
عَنْ عَبْدِ اللَّهِ بْنِ عَمْرٍو قَالَ قَالَ رَسُولُ اللَّهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ قَيِّدِ الْعِلْمَ قُلْتُ وَمَا تَقْيِيدُهُ قَالَ الْكِتَابُ
1/259 المعجم الأوسط للطبراني
5/42 المحدث الألباني خلاصة حكم المحدث صحيح لغيره في السلسلة الصحيحة