Idag besökte jag Bökasjön ⛺️, som ligger strax utanför den lilla orten Genarp i Skåne, för att låta min själ få sig en kort vila och finna ro. Bökasjön är 4,8 meter djup med en diameter på ca 100 meter. Trots sin ringa storlek är sjön otroligt vacker.

Jag tog en långsam promenad runt Bökasjön under sommarvärmen och stannade då och då upp för att sitta på en liten trästubbe eller sten och betrakta sjön och dess rogivande omgivning.

En liten svart skogssnok snirklade sig försiktigt mellan trädens gamla och delvis förmultnade rötter, men så snart den upptäckte mig drog den sig kvickt tillbaka och försvann in i en grop.

Min blick och uppmärksamhet fastnade på näckrosen (Nymphaeaceae) och dess stora gröna blad som sakta flöt och guppade på sjöns spegelblanka och stilla vattenyta. Oavsett hur mycket vinden blåste, flöt näckrosens stora gröna blad sakta fram med vinden.

Näckrosen växer i stillastående eller långsamt strömmande sötvatten. Växten slår rot i dybotten och dess stora gröna blad med färggranna blommor flyter på vattenytan. Jag insåg att dess blad inte var resultatet av gamla nedfallna blad från närliggande träd, vilket jag tidigare felaktigt hade trott.

En snabbt irrande trollslända flög alldeles ovanför vattenytan. Den landade på ett av näckrosorna som en skicklig helikopterpilot för en kort vila innan nästa flygtur.

Medkännande och ömsinta människor är som näckrosen. I deras sällskap får andra medmänniskor en möjlighet att landa och få en kort stunds vila under livets ibland kaotiska tillvaro. Genom att erbjuda en fristad för andra, där de kan få andas ut och känna sig trygga.

Trygga och grundade människor påminner mig om näckrosen. Oavsett hur mycket vinden blåser eller livet stormar, flyter näckrosen försiktigt fram och skumpar. Oavsett vilka motgångar de möter, flyter de framåt i harmoni med naturen. De är alltid fast förankrade med sjöns botten och rotade i sina övertygelser och värdegrund. De ingjuter samma ro och trygghet till sina medmänniskor, oavsett vad som händer i livet. De låter sig inte dras med av moderna trender eller hamna i panik över tillfälliga världsnyheter. Istället knoppas en färggrann blomma fram på deras blad och förskönar sjön för alla betraktare, oavsett vem de är. En skönhet för alla att ta del av.

Tips!

Lyssna på min poddradioserie Himlens fantastiska fåglar i fyra avsnitt.