Jag har lagt märke till något som kanske inte alla andra har uppmärksammat än. Det verkar som att fler och fler YouTube-videos använder dramatiska och känsloladdade rubriker och innehåll för att locka besökare och få dem att bli arga och titta. Det här fenomenet kallas för clickbait och det sprider sig mer och mer på YouTube.

YouTube-algoritmen, som i princip är som en gud på plattformen, avgör vilka videos som ska visas och vilka som inte ska visas. Den belönar YouTubers som har flest besökare med pengar och inflytande. Men innan dessa YouTubers ens inser det, blir deras längtan efter mer pengar och inflytande en slav till YouTube-algoritmen. Innehållet i deras videos handlar mest om att skapa debatt, konflikter, irritation och till och med hat. Det är tyvärr vanligt att kommentarerna till deras videos är fyllda av hat.

Det är just av den här anledningen jag har valt att bli en podcaster 🎤. Jag driver Koranpodden. Här slipper jag hatkommentarerna. Jag behöver inte följa och lyda YouTube-algoritmen. Jag är fri att skapa mitt eget innehåll som intresserar mig och som ger något till mina lyssnare, utan att skapa motsättningar och hat. Jag bestämmer själv hur långa mina avsnitt ska vara, utan att behöva bli styrd av YouTube-statistik som säger mig vad som är den “ideala” längden för ett avsnitt. Just nu är podcast-världen fortfarande befriad från tyranniet hos YouTube-algoritmen. Men det finns krafter som vill tjäna pengar och kommersialisera det talade ordet även inom podcast-världen.

Hur länge kommer podcasters att kunna stå emot den här frestelsen?

Lyssna på Koranpodden via Apple Podcast, Spotify eller följ vårt arbete på Instagram.